Sunday, January 10, 2010

Percaya Atau Tidak - Sekadar Renungan

Bisnes di internet? Mungkin sukar untuk percaya atau pun takut gagal, memang menjadi lumrah manusia untuk mempercayai lebih-lebih lagi ianya di alam cyber/ataupun maya. Memang ramai yang gagal tapi ramai juga yang telah berjaya. Pada saya hanya yang benar-benar berani akan berusaha bersungguh-sungguh untuk berjaya. Ramai di antara kita ingin berjaya dengan jalan mudah, keluar modal sedikit tapi ingin menjadi Jutawan. "BUKAN SENANG UNTUK MENJADI SENANG". Berusaha dengan sedaya-dayanya tetapi kalau gagal juga tidak bererti berhenti setakat itu. Berusahalah lagi dan percayalah "KEGAGALAN MENDIDIK KITA UNTUK BERJAYA". Usaha bukan untuk sehari dua tetapi SELAMA-LAMANYA kerana sekalipun kita telah berjaya tetapi bantulah mereka yang ingin berjaya barulah menjadi USAHAWAN BERJAYA. Usahawan yang berjaya tidak seharusnya lupa kepada mereka yang belum berjaya. Itulah dinamakan AMAL....rasanyalah.

Apa pun aku akan terus berusaha sehingga berjaya.

Bisnes Online- Perlukah kita berhenti kerja?

Soalan yang perlu kita fikir dalam-dalam dan bukannya mudah untuk menjana pendapatan online ini dalam semalaman kerana ianya memerlukan masa, usaha, teknik, kos (duit) dan juga pengalaman. Pengalaman menjadikan kita matang dan berfikir panjang. Sebagai contoh untuk menjadi seorang Blogger yang professional kita perlu membuat penyelidikan tentang apa yang hendak kita sampaikan kepada pembaca. Sebagai contoh Darren Rowse - Problogger.net, memerlukan hampir 2 tahun untuk menjadi Blogger professional itu pun setelah melalui bermacam rintangan. Begitu juga dengan Jutawan Internet Malaysia, Sdr Irfan Khairi berjaya menjadi usahawan internet setelah melalui pelbagai kegagalan. Saya pernah mengikuti kursus dan seminar yang dijalankan beliau dan pengalaman mengajarnya menjadi berjaya.

Namun bukan sesuatu yang mustahil untuk berjaya dalam dunia cyber ini tetapi ianya perlukan masa untuk berjaya. Yang penting usaha dan usaha dan usaha.

Sekadar berkongsi idea dan pendapat!